Narrow your search

Library

Arteveldehogeschool (3)

KBR (1)

KDG (1)

Thomas More Kempen (1)

UGent (1)

UHasselt (1)

VIVES (1)


Resource type

dissertation (2)

book (1)

digital (1)


Language

Dutch (3)

English (1)


Year
From To Submit

2018 (4)

Listing 1 - 4 of 4
Sort by

Digital
MammaPrint® test for personalised management of adjuvant chemotherapy decisions in early breast cancer : a rapid assessment
Authors: --- --- --- ---
Year: 2018 Publisher: Brussels Belgian Health Care Knowledge Centre (KCE)

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer in women in Belgium and throughout the world. Provided this cancer is in the early stage, treatment is essentially locoregional, that is, via surgery alone or combined with radiation therapy. In theory, this treatment is enough to eradicate the tumour since it is still limited. However, it is known that about 30% of patients treated in this way are at risk of developing remote metastases, because metastatic cancerous cells are already present but undetectable at the time of diagnosis. To eradicate these metastatic cells, some patients receive chemotherapy referred to as “adjuvant”, following the initial treatment, in the hope of stopping any disease course. Being able to identify the women who have such metastases which are still undetectable thus represents a considerable challenge because this would allow chemotherapy to be avoided in all of the other women. Numerous teams are thus attempting to develop tests which allow the risk of metastasis and the chances of response to the chemotherapy to be determined. Mammaprint® is one of these tests. The goal of this study was to determine whether its addition to the traditional methods for evaluating risk would allow chemotherapy to be avoided in patients at elevated clinical risk of metastasis with decreasing their chances of survival. The response is, unfortunately, that it is still too early to be able to conclude this, on the one hand because there are still too many uncertainties on its clinical utility and on the other hand because there is a lack of detailed data on the approaches used by Belgian oncologists when choosing whether or not to administer adjuvant chemotherapy.

Keywords

Borstkanker --- Behandeling


Dissertation
De rol van de verpleegkundige bij de vrouw met borstkanker - een onderzoek naar de rol van de verpleegkundige bij het Multidisciplinair Oncologisch Consult
Author:
Year: 2018 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: In de literatuur is zeer veel informatie te vinden over het mammacarcinoom. Gezien de recente opkomst van het multidisciplinair oncologisch consult is literatuur hieromtrent beperkt. De beschikbare literatuur verduidelijkt grotendeels de rol van de huisarts. Ondanks de betrokkenheid is de rol van de verpleegkundige in het multidisciplinair oncologisch consult niet duidelijk omschreven. Deze bachelorproef werd ontwikkeld om de verpleegkundige rol te verduidelijken. Methode: de resultaten van deze bachelor proef zijn bekomen door literatuurstudie en interviews met het werkveld. Aan de hand van wetenschappelijke artikels en boeken zijn een aantal aandachtspunten in verband met borstkanker bekomen, en zijn de taken van de verpleegkundige bij het MOC duidelijk geworden. Door semigestructureerde interviews is inzicht op het werkveld bekomen. Resultaten: De verpleegkundige neemt een significante rol in bij de voorbereiding en na afloop van het MOC. In het MOC zelf is de actieve rol beperkt. De belangrijkste functie in deze bespreking op dit moment is informatie verzameling. Nadat de resultaten uit het MOC door één van de deelnemende artsen werd meegedeeld aan de patiënt, kan de verpleegkundige deze informatie herhalen en verduidelijken. Conclusie: De verpleegkundige heeft een sleutelrol in de verzorging van de patiënt met borstkanker. Ze brengt relevante informatie aan bij de arts en andere gezondheidswerkers die een meerwaarde zijn in de behandeling. Verder onderzoek naar de rol van de verpleegkundige tijdens het MOC is gewenst. Of de verpleegkundige hierin een grotere rol zou kunnen opnemen, is nog onduidelijk.


Dissertation
MODULE Innovatieprojecten, gelinkt aan wetenschappelijke onderzoek: Welke rol kan de partijkverpleegkundige spelen bij het bevolkingsonderzoek 'Borstkankerpreventie'?
Author:
Year: 2018 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Volgens Garmyn, Govaerts, Peremans en Van Goethem (2016) is borstkanker in België en Vlaanderen de meest voorkomende kanker bij vrouwen.Met een incidentie van 106,2 per 100000 persoonjaren, scoort België als een van de hoogste voor borstkanker bij vrouwen.Volgens het Jaarrapport Borstkankerscreening (2018) werd in 2001 het Belvokingsonderzoek Borstkanker opgestart door de Vlaamse Overheid. De organisatie gebeurt door het Centrum voor Kankeropsporing (CvKo).Hierdoor kunnen vrouwen tussen 50 en 69 jaar, woonachtig in Vlaanderen elke 2 jaar een gratis screeningsmammografie laten uitvoeren.Via het bevolkingsonderzoek (Jaarrapport Borstkankersreening, 2018) wordt gestreefd naar vroegere opsporing van borstkanker, hierdoor kan de behandeling sneller starten en kunnen de overlevingskansen stijgen. Het uiteindelijke doel is de sterfte aan de ziekte te doen dalen en de kwaliteit van leven te verhogen.Uit het Gemeentelijk Rapport Bevolkingsonderzoek Borstkanker, 2017 blijkt dat in Gent de totale dekkingsgraad 61,5% was. Dit betekent dat 38,5% van de vrouwen in de doelgroep voor wie vroege opsporing van borstkanker aangewezen is, zich niet preventief laat onderzoeken. Die vrouwen moeten gemotiveerd worden om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Die dekkingsgraad door screening binnen het bevolkingsonderzoek in Gent was 45,7% in 2017 (Gemeentelijk Rapport Bevolkingsonderzoek Borstkanker, 2017)Tijdens de stageperiode was me gevraagd om na te gaan hoe de opvolging van de borstkankerscreening was binnen de huisartsenpraktijk. Voldoet de praktijk aan de vooropgestelde norm? Waar liggen eventuele struikelblokken? Hoe kan de verpleegkundige een rol spelen in de opvolging van het screeningonderzoek?


Book
Borstkankerbijbel : feiten, portretten & verhalen
Authors: ---
ISBN: 9789492677488 Year: 2018 Publisher: [Lichtervelde] Kannibaal

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Eén op de negen vrouwen in ons land krijgt ooit borstkanker. Terwijl de wetenschap steeds meer kans op genezing biedt, blijkt de kennis over borstkanker bij het grote publiek nog erg versnipperd te zijn. Zowel patiënten, hun omgeving als zorgverleners blijven met vragen zitten over de ziekte, over de impact ervan op onder meer zelfbeeld, relaties en seksualiteit en over hoe het leven verder moet na borstkanker.Terwijl bestaande publicaties vaak slechts deelaspecten van borstkanker behandelen of enkel getuigenissen bieden, geeft dit boek een ultiem totaaloverzicht, dat is gegroeid uit vele gesprekken met artsen, professoren, psychologen, patiënten en ex-patiënten.Deze 'bijbel' gidst patiënten, hun partners, familieleden en vrienden zonder taboes door het volledige proces van voor de diagnose tot na de behandeling. Alles komt aan bod: van zuiver wetenschappelijk informatie over borstkanker over de psychologische impact van de ziekte tot bestaande valkuilen en te doorprikken mythes. Feiten en cijfers worden afgewisseld met getuigenissen van patiënten, hun partners en kinderen, en de beste specialisten.Portretten van fotografe LieveBlancquaert geven de teksten van Barbara Debusschere (De Morgen)nog meer diepgang. Iedereen komt aan bod: van jong tot oud, van atheïst tot moslim, van vrouw tot man, van hoopvol tot ongeneeslijk ziek. Deze portretten en aangrijpende verhalen omvatten de hele waaier van borstkanker.Borstkankerbijbel is een tijdloos document voor een ziekte die helaas niet meteen zal verdwijnen.

Listing 1 - 4 of 4
Sort by